Phelsuma klemeri

 

Tito gekoni jsou rozdílní od ostatních druhů gekonů tím, že jsou aktivní ve dne a ne v noci. Felsumy mají kulaté zorničky a oči mají kryté průhlednými pevnými šupinami. Nemají víčka a šupiny nad očima si čistí jazykem. Jednotlivé druhy jsou veliké od 6,5 do 30 cm. Drápky a první prsty mají zakrnělé. Stejně jako ostatní gekoni mají na bříšcích prstů tenké lamely, které jim umožňují šplhat po hladkých materiálech, jako jsou stvoly bambusů, nebo dokonce sklo.

Samci mají na vnitřní straně stehen vyvinuty femorální póry, samice mívají endolymfatické vápencové váčky po stranách krku. Tyto váčky slouží ke skladování vápníku pro tvorbu vajec.

Felsumy žijí převážně na ostrovech jihozápadní části Indického oceánu. Rod se patrně vyvinul na Madagaskaru, který je taky těžištěm jeho rozšíření. Mohou žít i v blízkosti lidských sídel, v zahradách nebo i na stěnách domů. Některé druhy je možno nalézt i na skalách.

Felsumy se živí převážne různými druhy hmyzu, případně jinými bezobratlými. Potravu si zpestřují nektarem, pylem a měkkým, zralým, sladkým ovocem, například banány. Zároveň je potřeba dodávat s potravou vitaminové a minerální doplňky.
http://www.echsenfreunde.ch/userimages/b1235678595_b.jpg?PHPSESSID=28c244305b2c2b443c591513ad302f7a

www.echsenfreunde.ch