Asaccus elisae

 

Tento druh gekona je velice rozšířen v Turecku a v asijské Arábii. Vyskytuje na v pouštních a polopouštních oblastech, především na skalách. Přes den se ukrývá ve spárách nebo šachtách např. společně s netopýry, druhotně i na budovách nebo zříceninách.

         

Má světle nažloutlé až narůžovělé zbarvení s menším počtem větších okrových skvrn od hlavy až na ocas. Konce prstů jsou rozšířeny do tvaru obráceného V. Tělo je pokryto zvětšenými kruhovitými šupinami.

Chová se v párech nebo samec a více samic. Samičky snáší po jednom vajíčku, iknubační doba je při teplotě 25-30°C 45-48 dnů. Krmíme hmyzem. teplota v teráriu by se měla pohybovat kolem 26-30°C s nočním poklesem, zimování probíhá při snížené teplotě. Terárko je suché až polosuché, jako úkryty jsou nejvhodnější větší kameny.