Aeluroscalabotes felinus

Gekončík kočičí

Tento druh je velice rozšířen v Thajsku, Malajsii, Singapuru a souostroví Sulu. Dorůstá až do 20cm. Je to velice štíhlý gekon s protáhlou hlavou. Na zádech má zdvojenou řadu bílých skvrn, a středem se táhne tmavohnědý pruh.

Tako zvířata jsou stresová, můžeme je chovat v párech,ale vhodnější je držet je jednotlivě a připuštět je k sobě pouze v době páření (září a listopad). Samička snáší 1-2 kožovitá vajíčka do vlhkého substrátu. Inkubace je při 25-26°C tak 60-70 dnů.

Krmíme je cvrčky, případně zavíječi. Tato zvířata nejsou příliš aktivní lovci, proto dáváme krmení do misky. Mláďata potřebují dostatek drobného hmyzu posypaného vápníkem. Vodu přijímají v noci, olizují kapky z rostlin.

Teplota v teráriu by se měla pohybovat mezi 24-26°C. Pokud chceme chovat tento druh, je vhodné mít vlhké, tropické terárko s vyšší vrstvou substrátu (rašelina s pískem). Důležité jsou větve ke šplhání, nejlépe živá rostlina. Používáme dva úkryty. Jeden dáváme pod lamu, kvuli teplu a druhý naopak na nejchladnější místo. Postarat se také musíme o dobré větrání, při nedostatku by mohlo dojít k zaplísnění.

Na závěr: tento druh gekona je velmi náročný chovanec, rozhodně nevhodný pro začátečníky.